Seniorporten

Vem är egentligen Michelingubben?

Publicerad: 17/3, 2019

Du har säkerligen inte kunnat undgå den vite, knubbige mannen med vita ringar utmed hela sin kropp.

Denna lilla runda gestalten figurerar både på lastbilar och däck, är symbolen för däcktillverkaren Michelin som förmodligen är den mest kända i världen. Företaget har även gett upphov till den kända restaurangguiden som belönar de bästa restaurangerna med 1,2 eller 3 stjärnor.

Michelinmannen eller som vi kort och gott kallar honom, Michelingubben heter egentligen Bibendum och tillhör ett av planetens äldsta varumärken. Maskoten introducerades redan 1894 i Lyon när Michelin ställde ut sina modeller i en monter på Kolonialutställningen.

Namnet Bibendum syftar till den latinska betydelsen ”nu är det dags att dricka” som dåtidens slogan på franska blev ”Nunc est Bibendum – Michelin boit l’obstacle”, vilket ungefärligen betyder att Michelin tar bort alla hinder. Sedan dess har Michelingubben även symboliserat glädje och smidighet.

Ringarna på Michelingubben var ursprungligen symboler för cykelslangar och var ljusgrå men byttes till den svarta färgen efter 1912 när kol började introduceras i däcken för att öka hållbarheten. Dock byttes senare den mörka färgen tillbaka till den ljusa för att sedan bli helt vit, bl.a. eftersom dåtidens tryckteknik bidrog till att Michelingubben inte syntes lika väl på posters.

Idag finns Michelingubben i alla möjliga storlekar och brukar både vara en symbol på bildäck och tillbehör samt en leksak eller ett prydnadsföremål som många chaufförer har på instrumentbrädan i sina fordon. Du kan till exempel hitta Michelingubbar som doftflaskor, som motiv på doftgranar eller som nyckelringar.

Läs hela artikeln om Michelingunnen på länken här: https://www.abswheels.se/blog/michelingubbe

Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Svar till ×

Inga kommentarer än...
Bli först att kommentera detta innehåll!

Skriv en ny kommentar

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK